Workshop Zingen is lekker en gezond

Van maandag 25 mei tot en met vrijdag 29 mei 2020

Docent: Dineke de Roo

Je stem: een bron van emotie, energie en expressie.
Laat je stem horen; je mag klinken zoals je bedoeld bent.

Je stem is het instrument waarmee je kunt laten horen hoe je je voelt, waarmee je communiceert en uitdrukking geeft. Zoveel meer dan alleen maar geluid maken.

Wat kan die energie van de stemklank met je doen?
Niet alleen bij spreken, maar zeker ook bij het zingen. Dat gaan we deze week doen, veel zingen. Door middel van ademhalings – en expressieoefeningen kijken we wat er allemaal mogelijk is met je stem.

We bekijken verschillende soorten koormuziek van eenvoudig, éénstemmig tot meerstemmig en gaan dat ook samen zingen. Het samen zingen brengt niet alleen mooie klanken tot stand; het zorgt ook voor verbinding en kan helpen bij het verwerken van moeilijkheden. 

Programma van de week
De workshop bestaat uit vijf middagen, van 14.00 uur - 16.30 uur. In vier middagen bouwen we, naast de oefeningen, ook een klein programma met koormuziek, dat we op de vijfde middag mogelijk kunnen presenteren.

Hieronder lees je de verschillende onderwerpen die aan bod komen:

  • Maandag: Houdings- en ademhalingsoefeningen, vooral ter ondersteuning van de klank- en stemvorming. In deze eerste kennismaking gaan we enkele canons en andere één- en tweestemmige muziek zingen.
  • Dinsdag: Stemgebruik en klankvorming. Waarom kan gezongen muziek de mensen raken en ontroeren? Muziek en emotie – meditatief zingen. Met enkele voorbeelden uit de Byzantijnse en Gregoriaanse muziek. We bouwen verder op de ervaringen van de eerste dag.
  • Woensdag: Stemvorming en luisteroefeningen. Verder te bouwen op de ervaringen van de voorgaande dagen. En een kennismaking met één- en meerstemmige koormuziek met voorbeelden uit de volksmuziek, de lichte en klassieke muziek.
  • Donderdag: Verdere verdieping en bestudering van meerstemmige koorwerken (of delen daaruit); aan de hand van deze koorwerken in verschillende talen zullen elementen van het koorzingen nader toegelicht worden.
  • Vrijdag: In deze laatste bijeenkomst wordt, in overleg, met elkaar een programma uit de deze week gezongen, muziek samengesteld en geoefend. Dan zal er mogelijk om 15.30 uur een presentatie gegeven worden met daarin de resultaten van deze week.

 

Over de docent
Dineke de Roo, dirigeert verschillende koren in de regio en organiseert met Zanglokaal Doetinchem thematische zangdagen voor koorzangers – al dan niet ervaren. Dat zijn bijvoorbeeld dagen met Oude Muziek of Byzantijnse Koorzang. In de zomer is er jaarlijks een zomerzangweek, waarin een breed scala aan koormuziek gezongen wordt.

Prijs workshop Zingen is lekker en gezond
De prijs voor deze themaweek is inclusief vier overnachtingen in Gastenhuis Kasteel Slangenburg, inclusief 3 maaltijden per dag en de koffie/thee. Je kunt kiezen uit:

• Een verblijf in een luxe kamer met eigen sanitair of stijlkamer voor € 670,00
• Een verblijf in een eenvoudige kamer met douche en toilet op de gang voor € 530,00

De Workshop Zingen is lekker en gezond is alleen te boeken inclusief verblijf in Gastenhuis Kasteel Slangenburg en kent een maximum van 10 deelnemers. Zin om jezelf een stem te geven? Meld je aan via reservering@kasteelslangenburg.nl of neemt contact op met telefoonnummer: 0315 - 298 200.


Tot dan!