Venus en Mars: de kunst van Slangenburg

Van maandag 15 juni tot en met vrijdag 19 juni 2020

Docent: dr. Pieter Vlaardingerbroek (Universiteit Utrecht / Gemeente Amsterdam) 

Gastenhuis Kasteel Slangenburg is een heerlijk huis in een prachtige omgeving. Ideaal voor een verblijf om tot rust te komen of om na te denken. Dat geldt voor nu, maar even zo goed voor het verleden.

Inleiding
Frederik Johan van Baer heeft zich ingespannen om het huis tot een waar lustslot om te toveren. Deze generaal in Staatse dienst was in 1665 getrouwd met zijn grote liefde Dorothea, die tot overmaat van ramp al in 1666 overleed. Na haar dood deed Frederik Johan niets anders dan vechten en zijn huis verfraaien ter ere van zijn overleden vrouw. In geen ander huis staat de liefde zo centraal, een overrompelend gegeven voor een man die slechts één jaar met zijn vrouw samen mocht zijn. Op de aller modernste manier liet Frederik Johan zijn huis inrichten en voorzien van schilderingen en stucwerk. Samen met het Loo, de Trompenburg en Middachten, behoort Slangenburg tot de top van het Nederlandse interieur uit de late zeventiende eeuw. Het huis is een symbool van eeuwige liefde.

Programma  
De deelnemers aan de cursus krijgen in vijf dagen inzicht in de architectuur en de kunst op Gastenhuis Kasteel Slangenburg. Hierbij komen vele thema's aan bod over architectuur en binnenhuis, schilderkunst en mythologie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de tuinarchitectuur en nadruk gelegd op het leren kijken en onderscheiden van architectuur en interieur in al hun details.

Het programma ziet er als volgt uit:

Maandag 15 juni
Samenkomst en kennismaken via een voorstelronde.
Introductie ‘Kijken naar architectuur en kunst’

Dinsdag 16 juni
Architectuur: algemeen overzicht van zeventiende-eeuwse bouwkunst
Bezichtigen van het kasteel (exterieur)

Woensdag 17 juni
Nederlandse interieurs uit de zeventiende eeuw
Bezichtigen van het kasteel (interieur)

Donderdag 18 juni
De opdrachtgever van het kasteel: een militair met liefdesverdriet
De interieurs van de Slangenburg: schilderen en stukadoren

Vrijdag 19 juni
Landschapsarchitectuur in de zeventiende eeuw
De tuin van de Slangenburg

Over de docent
De cursus wordt verzorgd door Pieter Vlaardingerbroek, universitair docent aan de Universiteit Utrecht en architectuurhistoricus bij de Gemeente Amsterdam. 

Prijs en aanmelden
Er zijn 10 plaatsen beschikbaar. De kosten voor deze midweek zijn € 670,- (luxe kamer) of € 530,- (eenvoudige kamer). Hierbij inbegrepen zijn drie maaltijden per dag, koffie/thee en vier overnachtingen in Gastenhuis Kasteel Slangenburg.

Aanmelden
Hebt u interesse? Meldt u zich dan aan via reservering@kasteelslangenburg.nl of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer: 0315 – 298 200.