Workshop Zingen is lekker en gezond - uitgesteld tot nader bericht

Van maandag 25 mei tot en met vrijdag 29 mei 2020

Docent: Dineke de Roo

Inleiding 
Je stem: een bron van emotie, energie en expressie.

Laat je stem horen; je mag klinken zoals je bedoeld bent. Je stem is het instrument waarmee je kunt laten horen hoe je je voelt, waarmee je communiceert en uitdrukkingen geeft. Zoveel meer dan alleen maar geluid maken.

Wat kan die energie van de stemklank met je doen? Niet alleen bij spreken, maar zeker ook bij het zingen. Dat gaan we deze week doen, veel zingen. Door middel van ademhalings- en expressieoefeningen kijken we wat er allemaal mogelijk is met je stem.

We bekijken verschillende soorten koormuziek van eenvoudig, éénstemmig tot meerstemmig en gaan dat ook samen zingen. Het samen zingen brengt niet alleen mooie klanten tot stand; het zorgt ook voor verbinding en kan helpen bij het verwerken van moeilijkheden.

De workshop bestaat uit vijf middagen van 14:00 uur tot 16:30 uur. In vier middagen bouwen we naast de oefeningen ook een klein programma met koormuziek, dat we op de vijfde middag mogelijk kunnen presenteren. Iedereen is welkom, gevorderden en totale amateurs.

Over de docent
Mijn naam is Dineke de Roo. Ik dirigeer verschillende koren in de regio en met Zanglokaal Doetinchem organiseren we thematische zangdagen voor koorzangers, al dan niet ervaren. Dat kunnen dagen zijn met bijvoorbeeld Oude Muziek of Byzantijnse Koorzang. In de zomer is er jaarlijks een zomerzangweek, waarin een breed scala aan koormuziek gezongen wordt.

Programma 

Maandag 25 mei (14.00 uur – 16.30 uur)
Houdings- en ademhalingsoefeningen, vooral ter ondersteuning van de klank- en stemvorming. In deze eerste kennismaking gaan we enkele canons en andere één- en tweestemmige muziek zingen.

Dinsdag 26 mei (14.00 uur – 16.30 uur)
Stemgebruik en klantvorming. Waarom kan gezongen muziek de mensen raken en ontroeren? Muziek en emotie – meditatief zingen. Met enkele voorbeelden uit de Byzantijnse en Gregoriaanse muziek. We bouwen verder op de ervaringen van de eerste dag

Woensdag 27 mei (14.00 uur – 16.30 uur)
Stemvorming en luisteroefeningen. Verder te bouwen op de ervaringen van de voorgaande dagen. En een kennismaking met één- en meerstemmige koormuziek met voorbeelden uit de volksmuziek, de lichte en klassieke muziek.

Donderdag 28 mei (14.00 uur – 16.30 uur)
Verdere verdieping en bestudering van meerstemmige koorwerken (of delen daaruit); aan de hand van deze koorwerken in verschillende talen zullen elementen van het koorzingen nader toegelicht worden.

Vrijdag 29 mei (14.00 – 16.30 uur)
In deze laatste bijeenkomst zal eerst, in overleg, een programma uit deze week gezongen muziek samengesteld en geoefend worden. Dan zal er mogelijk om 15.30 uur een presentatie gegeven worden met daarin de resultaten van deze week.


Prijs
Er zijn 10 plaatsen beschikbaar. De kosten voor deze midweek zijn € 670,- (luxe kamer) of € 530,- (eenvoudige kamer). Hierbij inbegrepen zijn drie maaltijden per dag, koffie/thee en vier overnachtingen in Gastenhuis Kasteel Slangenburg.

Aanmelden
Hebt u interesse? Meldt u zich dan aan via reservering@kasteelslangenburg.nl of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer: 0315 – 298 200.