Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg is gelegen in de prachtige bossen van Doetinchem. Het Kasteel is gebouwd in 1354 en heeft een lange en boeiende geschiedenis.

Sinds de veertiende eeuw hebben verschillende kasteelheren uit het geslacht Van Baer het kasteel bewoond en verbouwd. Het rijke zeventiende-eeuwse interieur en het omliggende landschap hebben de tijd wonderlijk goed overleefd. Je vindt in kasteel Slangenburg sierlijke wandbetimmeringen, schouwen en stucplafonds. Schilder Gerard Hoet bracht een groot deel van de allegorische en mythologische wand- en plafondschilderingen aan, waaronder een zaal met scenes uit Vergilius’ Aeneas en Dido. Tegenwoordig is het mogelijk om in het kasteel te overnachten.

Rondleidingen

Het is mogelijk om in Kasteel Slangenburg deel te nemen aan een rondleiding. Deze bijzondere bezichtiging van kasteel Slangenburg, onder leiding van een ervaren gids, is te reserveren. Om 14.00 uur worden de deelnemers in het Koetshuis ontvangen met koffie/thee en appeltaart, waarna de rondleiding begint. Tijdens deze rondleiding vertelt een gids vele wetenswaardigheden over het bijzondere cultuurhistorische erfgoed dat in het kasteel te zien is.

De deelname aan de rondleiding dient vooraf te worden geboekt via de link op deze site, die u aantreft onder Rondleidingen.

Geschiedenis Kasteel Slangenburg

De laatste bewoner in een lange reeks kasteelheren sinds de veertiende eeuw uit het geslacht Van Baer, luitenant-generaal Frederik Johan baron van Baer van Slangenburgh (1645-1713), verrijkte de Slangenburg met schilderingen die hem constant herinnerden aan zijn geliefde vrouw. Schilder Gerard Hoet voorzag de wanden en plafonds van het kasteel van mythologische voorstellingen.

In de tijd van Van Baer lag het kasteel in een eenzame streek temidden van heidevlaktes en bossen. Hij kocht de “Doetinchemse Heide” en legde over het terrein een lanenstelsel aan dat nog steeds in zijn originele vorm bestaat. In 1679 legde hij het park rondom het kasteel aan. Van Baer bouwde de voorvaderlijke havezate, die slechts bestond uit de westelijke toren met aangrenzend bouwwerk, uit tot het U-vormige slot dat wij nu kennen.

Sinds Frederik Johan baron van Baer van Slangenburgh is de Slangenburg vele malen van eigenaar veranderd. In 1895 kocht de Duitse houthandelaar Arnold Passmann het kasteel. De oudste zoon, Hermann Passmann, nam het beheer van de Slangenburg over. Hij was geliefd bij de pachters., echter werd de Slangenburg hem na de oorlog als “vijandelijk vermogen” ontnomen. Veel leden van de familie Passmann hebben een rustplaats op de begraafplaats bij het kasteel, ontworpen door Arnold Passmann en tot 1990 in erfpacht van de familie.

Sinds de WO II beheerden de monniken van de nabijgelegen St. Willibrords Abdij het kasteel als gastenhuis en is het landgoed in handen van Staatsbosbeheer en is heden Stichting Monumentenbezit verantwoordelijk voor het onderhoud van het kasteel.

Heb je vragen of opmerkingen?
Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!

Vraag en antwoord

De meeste gasten blijven minimaal 2 dagen, maar er zijn ook gasten die wat meer tijd bij ons doorbrengen. Bijvoorbeeld iemand die een scriptie of een boek aan het schrijven is, vindt bij ons vaak de rust en de stilte om zoiets af te maken. En dat kan soms wat langer duren.

Je kunt heel goed alleen komen, en veel gasten doen dat ook.

Dat is inderdaad mogelijk. Er zijn zeven kamers met douche en toilet (de Witte Toren, de Slinge, Oostertoren, Parksuite, Biezenmand, Gelre en Rijzende Zon). Op de gangen waaraan de overige kamers gelegen zijn, zijn meerdere (meestal nabije) douches en toiletten beschikbaar. Iedere kamer beschikt over een wastafel.

Onze keuken kan helaas geen rekening houden met specifieke dieetwensen. Indien gewenst serveren wij wel vegetarische maaltijden. Dit dien je wel aan te geven bij jouw reservering.

Ja, zeker. Er zijn (elektrische) leenfietsen op het kasteel die onze gasten kunnen gebruiken, op basis van beschikbaarheid. Wij stellen onze fietsen gratis beschikbaar aan onze gasten.

Je parkeert jouw auto op het ruime en met een camera bewaakte parkeerterrein van Staatsbosbeheer, links voor de eerste brug naar het kasteelplein. Bij aankomst kun je het voorplein oprijden om jouw bagage te laden en te lossen gedurende 15 minuten.

Ja, het Kasteel hanteert een vast dagritme. Dit resulteert in rust en regelmaat. Klik hier voor de dagindeling.